OŠ Mala Nedelja je 7. februarja obeležila slovenski kulturni praznik oz. Prešernov dan, ki ga praznujemo 8. februarja. Z učenci smo pripravili kratek program, v katerem so voditelji Matic Ritonja, Tia Tomanič in Neja Tratnjek govorili predvsem o pomenu jezika. Razmišljali so o cenzuri v poeziji Franceta Prešerna ter o moči, ki jo imajo besede. Ugotovili so, da bi morali vsi mi bolje razmisliti, kako uporabljamo jezik. Zakaj je pomembno, da pazimo na svoje besede? Ker besede za seboj puščajo sledi.

Naš jezik je eden redkih, ki je ohranil dvojino. Večina jezikov je nima, npr. v angleščini lahko govorijo le o eni osebi in o skupini. Se sploh zavedamo, kaj vse je tu vmes? Si predstavljate, da ne bi imeli besede – midva? V njej je ljubezen dveh. Naš pesnik Boris A. Novak je zapisal, da dvojina bolj kot karkoli simbolizira dušo slovenskega ljudstva. Vprašal se je, ali je dvojina preživela zato, ker pri tako maloštevilnem narodu že dve osebi predstavljata veliko.

Pod našim govorom žarijo neizrekljive stvari. Včasih govorimo na dolgo in široko, a kljub temu ne moremo povedati čisto vsega, kar čutimo. Umetniki se pogosto dotikajo prav teh nevidnih stvari, ki mimo nas bežijo. Vzamejo si čas, se ustavijo. Te nevidne stvari zamrznejo v umetniško delo. Dogodke pretopijo v pesmi in filme. Učijo nas, da se je treba ustaviti in prisluhniti.

Naša kultura je le ena izmed mnogih. Kot spoštujemo svojo kulturo, spoštujmo druge. Prav umetnost nam omogoča, da kukamo v svetove, ki so nam blizu, in tiste, ki so malo dlje od nas.

Na koncu so učenci prebrali nekaj zanimivih besed, ki v večini jezikov ne obstajajo oz. jih moramo opisati. Ste vedeli, da imajo Španci besedo sobremesa, ki pomeni druženje po kosilu ali večerji? Mi takšne besede nimamo.

Nastopili so:

  • mladinski pevski zbor,
  • kitaristi Taja Zmazek, Marko Ritonja, Tomi Miklič in Aleksej Oletič (Slovenskega naroda sin),
  • Svit Malek je deklamiral pesem Borisa A. Novaka Najin jezik,
  • Hana Filipič je na violino zaigrala pesem Nmau žez Izaro,
  • Tim Cupar in Katarina Simonič sta deklamirala pesem Toneta Pavčka Vesoljec,
  • Gloria Ritonja je recitirala pesem Neskončno dolgi objemi,
  • na saksofon je zaigrala Ana Novak,
  • učenci 8. razreda pa so zarepali pesem Povodni mož: Ota Kšela, Ana Novak, Martina Novak, Jakob Kosi, Mia Tomanič, Nadja Oletič, Anej Dolamič,
  • Gloria Ritonja, Ajša Domajnko, Pia Sovec so zapela pesem All of me, na klaviaturah jih je spremljala Tia Tomanič, na violini pa Hana Filipič.
(Skupno 32 obiskov, današnjih obiskov 1)