Učenci 9. razreda so po vzoru francoskega skladatelja Pierra Schafferja ustvarili skladbe v slogu konkretne glasbe. To pomeni, da so posneli zvoke iz vsakdanjega življenja, zvoke glasbil in oglašanje živali, posnetke obdelali in jih povezali v smiselne glasbene celote. Skladbam so dali zanimive naslove. Pri svojem delu so bili zelo ustvarjalni in domiselni.

Zbrala sem tudi njihove misli o tovrstnem ustvarjanju.

Lana, Neja: Pri glasbeni umetnosti smo dobili nalogo, da posnamemo različne zvoke, ki so prisotni v vsakdanjem življenju, nato pa jih zmontiramo v skladbo. Čeprav se ne sliši kot glasba, ki smo jo navajeni, ampak je nekoč bila umetnostna smer v 2. polovici 20. stoletja. Dobili sva se pri eni doma in posneli zvoke s posebno snemalno opremo, nato pa še zmontirali s posebno aplikacijo, ki je prilagojena opremi. S to nalogo sva krepili svoje znanje. Najino skladbo sva poimenovali Življenja nemir.

 

Kristina, Sara K.: Dela sva se lotili tako, da je ena posnela zvoke, druga pa je skladbo uredila in jo sestavila v celoto. Posneti so zvoki iz vsakdanjega življenja, od tod tudi ideja za naslov skladbe Dan.

 

Sara B.: Za to skladbo sem posnela zvoke pralnega stroja, iRobota, spuščanje vode iz WC-ja, kako teče voda iz pipe, trkanje. Najprej sem zvoke posnela in jih nato sestavila v celoto. Moja skladba nosi naslov Ne vem.

 

Jožek, Andrej: Pri glasbeni umetnosti smo lahko naredili glasbo iz različnih zvokov in glasov. V najini skladbi je zvok trkanja, lajanje psa, petje ptic in še kaj. Naslov skladbe je Glasovi dneva.

 

Lea: Moje delo je potekalo dva dni. Posnela sem uro, vodo, tleskanje, prelivanje vode, različne človeške glasove, cviljenje, hojo, trkanje. Naslov moje skladbe je Hrupi zabave.

 

Jana, Iris: Odločili sva se, da bova naredili posnetek na temo življenja kmeta. Posneli sva ptičje petje, hojo, oglašanje živali, godrnjanje, škripanje vrat, umivanje in smrčanje. Glede na temo sva skladbo poimenovali Kmetija.

 

Tomi, Anej: Za to nalogo sva potrebovala mobilni telefon, da sva posnela zvoke kompresorja, kamnov, harmonike, iRobota ter ploščic. Skladbi sva dala naslov Ponesrečeni zvoki.

 

Marko, Blaž: Posnela sva hojo, dihanje, kašljanje, zvok mikrovalovne pečice, trkanje, hišni zvonec, odbijanje žoge. Posnetek je dolg skoraj dve minuti in se imenuje Dan v naravi.

 

Maša: Za zvočni posnetek sem posnela zvoke iz vsakdanjega življenja, za katere se sploh ne zavedamo, da jih slišimo in jih lahko strnemo v glasbo. Moji skladbi je naslov Harmonija vsakdana.

 

Zala, Kevin: V to skladbo sva vložila veliko dela. Posnela sva ploskanje, kričanje, kašljanje, tolčenje z nogami ob tla, kihanje. Naslov skladbe je Bolezen.

 

Rene, Klemen: Zvoke sva snemala z mobilnim telefonom. Posnela sva cviljenje, trkanje po oknu, brušenje lesa, kihanje, smrkanje kričanje, razbijanje opeke, oponašanje živalskih glasov in hojo po listju. Najino skladbo sva poimenovala Strašna glasba.

(Skupno 180 obiskov, današnjih obiskov 1)